четвъртък, 19 септември 2013 г.

Да бъдеш работеща жена и майка


Всички жени с основание казват, че най-трудното нещо е хем да работиш, хем да се грижиш за детето си. Въпросът не се разрешава със съвета "не работи, стой вкъщи и гледай децата си", независимо по каква причина се налага жената да работи.
Работещата жена е с по-различна психика, от тази на домакинята. Това е така, защото тя се натоварва и изморява повече физически и психически. Но и без упреците на хората около нея, тя се чувства виновна, защото си мисли, че не е достатъчно добра майка и започва да се товари с много повече отговорности. Старае се да бъде добра домакиня, опитва се да угажда на детето си и да търпи непослушанието му. Но, разбира се, никой не може да издържи на такова темпо и на такъв напрегнат начин на живот и след време в резултат на умората и стреса, тя се изнервя. От бавачката научава за капризите и пакостите на детето си, често сменя бавачките.
Нещата съвсем се усложняват, ако и съпругът не й помага. Така с времето между тях възникват конфликти, свързани с ролята на всеки от тях в семейството. За съжаление, в повечето случаи неразбирателствата прерастват в кавги. Проблемът с високия процент на разводи сред работещите жени е много сериозен и затова смятам, че трябва да му обърнем специално внимание. Тъй като сме патриархално общество, трябва да признаем, че не сме особено справедливи и в случай на развод бързаме да обвиним жената. В крайна сметка нещата така се развиват, че тя се оказва губещата страна.

Семейният живот изисква общи отговорности
Семейният живот може да върви гладко само и единствено, ако работещите съпрузи си поделят отговорностите. Мъжът трябва да се отнася с разбиране към съпругата си, която вечер се прибира изморена и да осъзнае, че тя има нужда от помощ. Всичко, което се прави с любов, разбиране и уважение, е добре и за двамата, Този, който излезе от работа по-рано, трябва да вземе детето от градината или от бавачката, да го нахрани и да го преоблече. Ако бащата излиза по-рано от работа, той трябва да се погрижи за тези неща. Това, че гледа детето, докато съпругата му се върне от работа, не хвърля сянка върху мъжествеността му. Детето е рожба и на двамата съпрузи. За това какво по-нормално от това, ако те си поделят грижите за неговото отглеждане и възпитание? Когато на една конференция говорех за тези неща, един мъж стана и поиска думата. Предполагам, че съпругата му беше работеща жена. Попита ме: "Г-н Али, съпругата ви работи ли?"
"Не", отговорих му аз.
"Ако работеше, щяхте ли да правите тези неща, за които говорите? Имам предвид да храните детето и да му сменяте пелените?"
"Съвсем честно ви казвам, че да, бих ги правил.“
"Баща ми не ми говори, защото и аз правя всичките тези неща, които споменахте. Каза ми "Ти не си никакъв мъж. Жена ти те държи под чехъл. Аз вече нямам син". От тогава и дума не ми е казал".
Постоянно чуваме за подобни на този случаи. Но аз се обръщам към мъжете, чиито по-възрастни близки ги пори порицават за това, че помагат на съпругите си за отглеждането на собственото си дете с думите: "Не се притеснявайте! Вие постъпвате правилно. Правите точно това, което е казано в сюннета. Пейгамберът ни Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) бе най-добрият пример като баща и глава на семейство. Въпреки че бе пророк, той помагаше на съпругите си в домакинската работа, в отглеждането и възпитанието на децата. От хадисите знаем, че той дори сам си е перял дрехите. Ние не сме ли от неговия уммет? Защо това, което подобава на Пейгамбера, (салляллаху алейхи уе селлем) да не подобава и на нас?"

Кой ще се грижи за детето, на работещата жена?
Безспорен е фактът, че майката е най-подходящият човек, който трябва да се грижи за детето. Но някой трябва да я замества, когато е на работа. Тогава най-подходящ е роднина, който има кръвна връзка със семейството като баба, леля, стринка, кака и др.
Родителите, които ще изберат заместник, който да гледа детето им, трябва да имат предвид следното:
I. Ако човекът, който ще се грижи за детето ви, е роднина
1. Родителите трябва да решат кой ще се грижи за детето им още преди то да се е родило и трябва да са сигурни дали този човек наистина желае това и дали здравословното му състояние го позволява.
- Обяснете на човека, който ще гледа детето ви (дори това да е майка ви), как искате то да бъде възпитавано и гледано. Съвсем точно и ясно изложете вижданията и разбиранията си по този въпрос и го помолете да ги спазва. Според мен най-големият проблем, с който се сблъсква една работеща жена, при възпитанието на детето си е това, че другият човек възпитава рожбата й по начин, различен от нейния. В такива случаи майката среща трудности при възпитанието отрочето си по нейния начин и разбиране.
- Изберете роднина, който живее близо до вас. Така ще ви бъде по-лесно да оставяте и вземате детето си.
- Направете всичко възможно детето ви да бъде с вас през вечерите и в почивните дни (събота и неделя).
- Живеем във време, когато икономиката е на преден план. Предварително изяснете с човека, който ще гледа рожбата ви, каква сума ще ви вземе и какви са разходите, свързани с детето. Запишете всичко, за което сте се договорили.
II. Ако човекът, който ще гледа детето ви е чужд, т, е. бавачка:
- Трябва да сте сигурни, че тя отговаря на изискванията ви. Посетете дома й. Така ще разберете дали семейството, мирогледът и начинът й на възпитание се покриват с вашите. Ако е необходимо, говорете с хората, които я препоръчват, и съседите й. След това съпоставете личните си впечатления с казаното от тях.
- Настоявайте бавачката да идва да се грижи за детето ви у вас, защото постоянното местене от един дом в друг, ще затрудни приобщаването му към средата. Освен това ще ви спести време и средства.
- Някои семейства осигуряват стая на бавачката в дома си. Така практически тя живее с тях. Но аз съм на мнение, че тази алтернатива не е много подходяща за семейството и за възпитанието на детето.
- Предварително уточнете с бавачката какви са задълженията й и ги запишете. Някои семейства очакват, че жената, която са наели като бавачка, трябва и да чисти, готви, пере и др. Затова всичко трябва предварително да се изясни и уговори.
- Вземете отпуск и останете известно време с детето и бавачката, докато то свикне с нея. Преди да се върнете на работа започнете да го оставяте с бавачката му за няколко часа на ден, като постепенно увеличавате времето. Така то няма да се стресира, ако изведнъж го оставите с напълно непознат човек.

Качества и способности, които трябва да притежава една бавачка
- Да бъде мила, усмихната и състрадателна.
- Да познава психиката на децата и да знае как трябва да се възпитават.
- Да бъде здрава, чиста и спретната,
- Да бъде със здрав морал.
- Семейството й трябва да бъде здраво.
- Да е търпелива и толерантна.
- Да не бъде прекалено строга и намръщена.
- Да прилича по характер на майката на детето и да бъде на нейната или близка до нейната възраст,
- Да бъде отговорна и инициативна.
- Да не употребява алкохол и цигари.
Разбира се, не можете да очаквате да намерите тези качества, които идеалната майка притежава, у една бавачка. Ние искаме само да ви помогнем и да ви насочим на какво трябва да обърнете внимание, когато търсите подходящ човек.
Освен че може да наеме бавачка, работещата майка има и друга възможност – детска градина. В много от големите фирми има и детска градина. Това е добър вариант, защото детето и майката са в една и съща сграда, и ако се налага, няма да е проблем тя да го кърми в определени часове.
Али Чанкърълъ

Вестник "Мюсюлмани", брой 6 (119), Юли, 2003 година

Няма коментари:

Публикуване на коментар