четвъртък, 19 септември 2013 г.

Сура Ал-Ихлас



Сура Ал-Ихлас (Арабскиسورة الإخلاص), „Пречистването“ е 112та сура от Корана. Тя е кратко изявление на абсолютното Божие единство и се състои от 4 аята. Ал-Ихлас означава „чистота“ или „пречистване“ в смисъл на да останеш вярващ и да пречистиш душата си от неислямските вярвания (от езичество например).
Спори се, дали сурата е меканска или мединска. Първото изглежда по-вероятно, след като Билал е повтарял „Ахад, Ахад“ (уникално название на Аллах от тази сура), когато е бил жестоко измъчван от господаря си. Убай Ибн Каб е предал, че сурата е била низпослана, след като езичниците питалиМохамед: „О Мохамед! Кажи ни потеклото на твоя Господ.“
Сурата установява Единството на Създателя. В нея се казва, че Бог няма равен, няма произход (начало), няма край и е различен от всичко, което съществува. Четвъртият аят, „и няма равен Нему“, изразява несравнимостта на Бог. Тази сура е била изписана на Каменния свод в Йерусалим от Абд ал-Малик ибн Маруан.
112.
СУРА ПРЕЧИСТВАНЕТО
(АЛ-ИХЛАС)
Меканска. Съдържа 4 знамения.
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
1. Кажи [о, Мухаммад]: “Той е Аллах  Единствения,
2. Аллах, Целта [на всички въжделения]!
3. Нито е раждал, нито е роден,
4. и няма равен Нему.”
(Едно от Най-прекрасните имена на Всевишния Аллах  ас-Самад  тук е преведено като “Целта [на всички въжделения]”, но в неговото съдържание се влагат няколко значения  Той е Онзи, към Когото тварите се обръщат в нужда; Той е Всевечният, Който ще просъществува и след края на Вселената; Той е Върховният Повелител, Който не се подчинява на никого, а всички на Него се подчиняват; Той не се нуждае от храна и питие за разлика от Неговите творения.)
Според хадисите, тази сура е особено важна и почитана част от Корана:

уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар