неделя, 6 май 2012 г.

Смокинята


6 май г. 14:19

“Кълна се в смоковницата и в маслината, и в Синайската планина, и в [Мека] този град на сигурност ­ Ние сътворихме човека с превъзходен облик.” (Сура Ат-тин 1-4)



Абу Дарда (р.а.) предава, че поднос пълен със смокини бил поднесен на Пророка (с.а.с.). "След като всички ядохме от тях Пророка (с.а.с.) каза: “Ако някой от плодовете на Рая може да достигне Земята, то аз бих казал, че това със сигурност ще е смокинята. Яжте смокини, защото те лекуват хемороиди и болки в ставите.”" (Абу Бакр ал-Джаузи, Имам Мухаммед бин Ахмед Захби и Аллаидин Хинди са включили този хадис в техните книги)


100 гр. смокини съдържат 77,5 % вода, приблизително 5 гр. Протеин, 23 мг. Калций, 4 мг. Желязо, 3 мг. Ниацин, 1 мг. Витамин С, магнезий и др. Сушените смокини съдържат много фенол.


Ибн Сина (Авицена) препоръчва смокините за лечение на запек, проблеми с червата и черния дроб, проблеми с уринирането и бъбреците, хемороиди и епилепсия.


Изсушени, изпечени и после стрити на прах смокини се използват за избелване на зъбите и премахване на петна по кожата.


В смокините се съдържа много калий, който спомага за сърдечната дейност и контролира кръвното в нормални граници. Фибрите в тяхната сърцевина (5-6 г в три плода) подобрява разграждането и усвояването на храната. Влакната в смокинята намаляват риска от диабет и рак на гърдата при жените в менопауза, показват някои изследвания.


Високото съдържание на калций (около 80 мг в половин чаша сок) съхранява здравината на костите, ноктите и косата. Вкусните плодове могат да се използват както пресни, така и сушени. В Северна Америка много често ги използват вместо захар.


Смокините са незаменими и при профилактика и лечение на различни болести. Заради високото си съдържание на желязо, калций и витамини те са полезни за малки и големи.



Смокинята се използва и за приготвяне на билкови чайове, с които успешно са лекуват възпаления на гърлото и устната кухина, както и различни стомашни проблеми. Отвара от зрели смокини помага за бързо и ефективно спиране на кашлицата, както и при други дихателни проблеми и настинки.


Ако презрял плод се разреже на две и с него се наложи цирей или пъпка, той ще ускори изхвърлянето на насъбраната гной. По подобен начин действа и млечният сок от зелените плодове. Той може да се използва при външни рани, както и за прочистване на лицето при младежко акне.


Ако гласът ви е пресипнал, може да го възстановите с отвара от смокини. Трябва само да се сварят няколко парчета узрели плодчета в малко мляко. Освен при проблеми с гърлото смокинята е чудесно средство за регулиране на храносмилането и други стомашни проблеми. Еднократното поемане на 1-2 плода помага при запек. Разхлабващият ефект се дължи на семената на смокинята. Ако се приемат по 100 грама на ден, то отделянето на урината ще се увеличи средно с 50 процента.


Магнезиевите соли, на които е богат южният плод, го правят много полезен при различни жлъчни смущения и при някои нервни болести. Съдържанието на калиеви и фосфорни соли пък осигурява на организма защита срещу сърдечни проблеми и задържането на течности от различен произход. Заради желязото в нея пък смокинята се препоръчва при анемия.


Аллах знае най-добре!



* * *

Няма коментари:

Публикуване на коментар